Puijon alue

Puijo on tunnettu matkailukohde

Puijo Areena tulee sijoittumaan Puijon urheilulaaksoon, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä Kuopion keskustasta.

Puijo on koko Pohjois-Savon maakunnan tunnetuin maisemallinen symboli. Se näkyy Kuopiota lähestyttäessä lähes joka suunnasta. Puijo tunnetaan parhaiten tornista avautuvasta näkymästä, joka järvineen, saarineen ja metsineen on suomalaisinta kansallismaisemaa, jota on käyty ihastelemassa jo yli 150 vuoden ajan.

Kaupunkilaisten liikuntakeskuksena pidetyltä Puijolta on alkanut
aikojen kuluessa myös monen talvilajin Suomen valloitus.

Luonnon aarreaitta keskellä kaupunkia

Puijon mäki ja sitä ympäröivät alueet sijaitsevat 2,5 kilometriä kaupungin torilta pohjoiseen. Alue on laajuudeltaan noin 660 hehtaaria. Mäen korkeus on noin 150 metriä Kallaveden pinnasta ja 232 metriä meren pinnasta mitattuna.

Pääosa Puijon alueesta on aktiivisen harrastetoiminnan piirissä ja suurin osa alueesta on yleiskaavan mukaista virkistysaluetta. Tällä hetkellä Puijon luonnonsuojelualueen pinta-ala on noin 208 hehtaaria, mistä suurin osa kuuluu EU:n Natura-verkostoon. Myös osa luonnonsuojelualueista on aktiivisessa liikunta-, matkailu- ja virkistyskäytössä.
(Kuva Kuopion kaupunki / Vicente Serra)

Puijo tunnetaan maisemiensa lisäksi ainutlaatuisesta luonnostaan.

Tutustu

Valtakunnalllisesti merkittävä maisema-alue

Puijon maisemalla on ollut pitkään merkityksellinen asema niin paikallisesti kuin kansallisestikin. 1800-luvulla näköalapaikkana tunnetuksi tulleelta Puijon selänteeltä on laaja näkymä Kallaveden seudun maisemaan, sen saarten ja veden muodostamaan mosaiikkiin.

Puijon alueella on puisto-, ulkoilu-, virkistys-, maisema- ja suojapuustometsiksi sekä luonnonsuojelualueiksi luokiteltuja metsiä. Metsät ovat tärkeitä asumisviihtyvyyden ja jokapäiväisen virkistäytymisen kannalta sekä keskeisen kaupunkikuvan kannalta. Ne ovat myös suosittuja marjastus- ja sienestysmaastoja.

Puijon mäki on tunnettu erityisesti näköalapaikkana. Puijo ja sieltä avautuvat komeat näkymät kuuluvatkin kansallismaisemiimme

Arvokasta luontoa ja kulttuurihistoriaa

Puijolla on kolme luontopolkua, jotka kaikki ovat noin kahden kilometrin mittaisia. Puijon polku sijoittuu kokonaisuudessaan vanhalle luonnonsuojelualueelle. Polun varrella olevissa tauluissa esitellään luonnon lisäksi kelkkailua, Puijon torneja, Puijoon liittyviä kulttuurihenkilöitä ja muuta kulttuurihistoriaa. Polun lähtöpaikat ovat Puijonrinteentien päässä ja Puijon laella. Korkeuseroa reitillä on yli sata metriä, mistä syystä se ei sovi kovin huonokuntoisille.

Puijon alueen opaskartta