Puijo Areenalle rakentuu huippuolosuhteet urheilijoille ja yleisölle

21.3.2018

Puijo Areena Oy on saanut lainvoimaisen rakennusluvan Kuopion Puijolle suunnitellulle monitoimiareenalle. Alueelle on tarkoitus rakentaa n. 7 000 m2 moderni, viihtyisä ja helposti muunneltava liikunta-, tapahtuma- ja matkailukeskus kattavine oheispalveluineen. Puijo Areena on yksityinen hanke. Sen kustannusarvio on noin 10 milj. €. Puijo Areenasta tehdään investointipäätös kevään 2018 aikana, jonka jälkeen käynnistyy välittömästi esirakentaminen. Areenan on määrä valmistua syksyllä 2019.

Monikäyttöiset ja helposti muunneltavat tilat

Puijo Areena parantaa oleellisesti palloilu-  ja sisäliikuntalajien harjoitusolosuhteita Kuopiossa. Areenan sisääntulokerrokseen sijoittuu yksi 2 000 m2 kokoinen ja 11 m korkea iso liikuntasali sekä 820 m2 kiinteä telinevoimistelusali ja urheilijoiden kuntosali. Liikuntasali voidaan jakaa kahteen 20×40 m kokoiseen salibandykenttään tai useampaan pienempään tilaan. Toisessa kerroksessa on laajat aulatilat ja kahvio, ryhmäliikuntatilat, juoksusuora sekä 16 hengen kabinetti. Telinevoimistelusalin yläpuolella kolmannessa kerroksessa sijaitsee 850 m2 sali kamppailulajeille. Tässä kerroksessa on varaus myös toimistotiloille.

Puijo Areena -hanketta on valmisteltu erittäin perusteellisesti 1,5 vuoden ajan.

”Tavoitteena on rakentaa monitoimiareena, jonka suunnittelussa käytetään kaikki paras mahdollinen liikuntapaikkarakentamisen tietotaito. Suunnitteluvaiheessa kuunneltiin tarkasti urheiluseuroja, valmentajia ja urheilun olosuhdeasiantuntijoilta. Alusta alkaen suunnittelussa ovat olleet mukana tulevat myös ankkurivuokralaiset. Näiden edustamia lajeja ovat lentopallo, salibandy, teline- ja joukkuevoimistelu sekä kamppailulajit”, kertoo Puijo Areenan toimitusjohtaja Antti Pakkala.

”Puijo Areenan suunnittelussa monikäyttöisyys ja muunneltavuus olivat kaiken lähtökohta. Monitoimiareena soveltuu useille lajeille ja eri kokoisille tapahtumille. Halusimme panostaa myös yleisön viihtyvyyteen. Yleisöaula ja koko areenan kiertävä parvi ovat keskeisiä ratkaisuja. Parvelta on helppo seurata liikuntasalin ja telinevoimistelusalin tapahtumia”, kiteyttää arkkitehti Jukka Siren. Hänen toimistonsa Siren Arkkitehdit vastaa Puijo Areenan suunnittelusta.

Ryhmäliikuntatilaa voidaan käyttää tapahtumien aikana VIP-tilana ja se toimii myös kokoustilana. Istumapaikkoja hallissa on yhteensä 1 150. Katsomotiloja voidaan ottaa joustavasti käyttöön eri kokoisia tapahtumia varten.

Puijo Areena on liikunta-, tapahtuma- ja matkailukeskus

Puijon urheilulaaksosta, jossa Puijo Areena sijaitsee, halutaan kehittää vetovoimainen ja ympärivuotinen käyntikohde kotimaisille ja ulkomaisille kävijöille.

”Kaupunki haluaa hyvin määrätietoisesti saada Puijon urheilualueen kuntoon. Tavoite ja samalla lupaus on toteuttaa Puijon urheilulaakso tämän valtuustokauden aikana eli vuoteen 2020 mennessä. Meillä on mahdollisuus hakea isoja tapahtumia Puijolle sen jälkeen kun alue saadaan valmiiksi”, toteaa apulaiskaupunginjohtaja Pekka Vähäkangas.

”Monitoimiareena tuo uusia mahdollisuuksia liikkumiseen ja virkistäytymiseen mikä puolestaan edistää hyvinvointia ja terveyttä. Uskomme, että paikalliselle seuratoiminnalle Puijo Areenalla on iso merkitys. Uudet, tarkoituksenmukaiset harjoitusolosuhteet paitsi mahdollistavat harrastajamäärien kasvattamisen, myös tukevat leirien, kilpailujen ja tapahtumien järjestämistä”, määrittelee Pakkala.

Areena tulee toimimaan tapahtumakeskuksena myös Puijon urheilualueella järjestettäville kotimaisille ja kansainvälisille suurtapahtumille.

”Toivomme, että saamme palautettua kansalliset ja kansainväliset arvokisat Puijolle. Tapahtumat luovat kiinnostusta ja tuovat matkailijoita Kuopioon. Myös kulttuuritapahtumille löytyy tilaa”, täydentää Pakkala.

Aluetta rakennetaan yhdessä kaupungin kanssa

Puijon urheilulaakson toimintojen kehittämisen lisäksi kaupungin suunnitelmat ulottuvat myös alueen infran kehittämiseen. Suurmäentielle on suunniteltu mm. uusi kevyen liikenteen väylä sekä parkkikampa 150:lle autolle Suurmäentien suuntaisesti.

”Areenalle ja urheilualueelle saapuvia jalankulkijoita ja pyöräilijöitä varten on suunnitteilla uusi kevyenliikenteen yhteys Suksitien ja Hiihtäjäntien risteyksestä suoraan Luistelijantien kautta Puijon Areenan pääsisäänkäynnille Suurmäentien alittavan uuden kevyen liikenteen alikulkutunnelin kautta. Tämä parantaa merkittävästi Puijonlaakson ja keskustan suunnalta alueelle jalan, pyörällä tai joukkoliikenteellä saapuvien yhteyksiä. Lisäksi areenan läheisyyteen sijoittuvasta ja koko Puijon urheilulaaksoa palvelevasta sisääntuloalueesta suunnitellaan laadukas kokonaisuus, jossa sijaitsee muun muassa linja-autojen saapumis- ja noutoalueena toimiva kiertoliittymä”, selventää Kuopion kaupungin kaavoitusarkkitehti Jouni Pekonen. Hän vastaa kaupungin puolelta mm. Puijo Areena -hankkeen ja Urheilulaakson maankäytöllisestä ja kaupunkikuvallisesta kehittämisestä sekä kokonaisuudesta.

Lisätietoja:

Antti Pakkala, toimitusjohtaja, Puijo Areena Oy, puh. 0400 446 692, antti.pakkala@puijoareena.fi

TAUSTATIEDOT

PUIJO AREENA

Suunnittelu

Arkkitehtisuunnittelu: Siren Arkkitehdit Oy

Pääsuunnittelija: Arkkitehti SAFA Jouni Pohto

Laajuustiedot

 • kerrosala: 7 090 m2
 • bruttoala: 7 090 m2
 • huoneistoala:  6 640 m2
 • tilavuus: 60 200 m3

Henkilömäärät

 • henkilömäärä yhteensä 1 500 h
 • 2 kpl katsomoita, yht. 1 152 henkeä (540 + 612)

Yhteistilat

 • Laajat aulatilat
 • Kahviotilat
 • Suunnitelmissa varaus toimistotiloille ja ammatinharjoittajille

Liikuntatilat

 • Iso liikuntasali 1 995 m² (jaettavissa useampaan osaan)
 • Telinevoimistelusali 820 m²
 • Kamppailulajisali 848 m²
 • Ryhmäliikuntatila 115 m²
 • Kuntosali 122 m²
 • Pukuhuoneita 12 kpl (+ valmentajille ja opettajille)
 • Juoksusuora 2 x 60 m
 • Varastotilat

Palloilulajit

 • salibandy
 • lentopallo
 • koripallo
 • futsal
 • sulkapallo

Voimistelulajit: telinevoimistelu, joukkuevoimistelu

Kamppailulajit

Kuntosali

 

PUIJON URHEILULAAKSO

Puijon missiona on olla ympärivuotinen, kaikenikäisille suunnattu aktiviinen tapahtuma- ja kohtaamispaikka, jossa yhdistyvät innovatiivisella tavalla ainutlaatuiset luontoarvot, esteettisyys ja aktiivinen harrastaminen. Tavoitekohderyhmiä ovat lapset, nuoret, aikuiset, seniorit, tapahtumakävijät, urheiluseurat ja matkailijat.

Puijon urheilulaaksosta halutaan kehittää vetovoimainen ja ympärivuotinen käyntikohde kotimaisille ja ulkomaisille kävijöille. Alueen olemassa olevia toimintoja vahvistetaan, ja sinne löydetään uusia, houkuttelevia toimintoja, jotka palvelevat kaikenikäisiä liikkujia.

Alueelle on suunniteltu olosuhteita omatoimiseen liikuntaan ja lähiliikuntaan kuten kävely, polkujuoksu, hiihto, BMX, MTB, ulkokuntosali, skeittaus ja armeijarata. Ohjattua liikuntaa ja tapahtumia tullaan järjestämään alueella kuten tanssia, puistojumppaa, sekä maksullisia ja ilmaistapahtumia ja koko perheen tapahtumia. Muun muassa välinevuokraus ja luontopolut tukevat alueen matkailua ja tarjoavat palveluja.